Το Καράτε ως Άθλημα

Το Καράτε είναι μια άοπλη παραδοσιακή πολεμική τέχνη της Ιαπωνίας, που χρησιμοποιεί όλα τα μέρη του σώματος με αποτελεσματικότητα σαν ισχυρά όπλα. Είναι μια μορφή αυτοάμυνας με αμυντικές και επιθετικές τεχνικές χεριών και ποδιών, σε μεγάλη ποικιλία συνδυασμών που καταρρίπτουν τον αντίπαλο.

Το Καράτε είναι μαχητικό άθλημα που συμβάλλει ποικιλοτρόπως στη σωματική και στη ψυχική υγεία, στον αυτοέλεγχο, στη βελτίωση της αυτοπεποίθησης, της αυτοσυγκέντρωσης και των αντανακλαστικών, στην καλλιέργεια αξιών όπως ο σεβασμός, η πειθαρχία, η άμιλλα αλλά και στη ψυχαγωγία των ασκούμενων.

Η προπόνηση, ατομική ή ομαδική, στις βασικές τεχνικές του Καράτε συμβάλλει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων αυτοάμυνας και προωθεί την σωματική, τεχνική και νοητική ενδυνάμωση.

Το καράτε προσφέρει τόσο σωματικά όσο και ψυχικά οφέλη ιδίως στα παιδία. 

Φυσικά οφέλη:

-Βελτιωμένα αντανακλαστικά και συντονισμός

-Αυξημένη απόδοση σε όλες τις φυσικές δραστηριότητες

-Αυξημένη δύναμη και αντοχή

-Αυξημένη ευελιξία και έλεγχο βάρους, καλύτερη συνολική φυσική κατάσταση

-Καρδιαγγειακές ασκήσεις που τα κρατάνε σε φόρμα

-Βελτιωμένη ισορροπία

-Δυνατότητα να υπερασπιστεί τον εαυτό του

-Σεβασμός για τον εαυτό του και τους γύρω του

-Θετική συμπεριφορά

Ψυχικά οφέλη:

-Βελτιωμένη συγκέντρωση

-Μείωση του στρες και ικανότητα χαλάρωσης

-Γνώση ότι μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του

-Μαθαίνει πώς να αντιμετωπίζει διάφορες αντιπαραθέσεις

-Θετική στάση απέναντι στη ζωή μέσα από την αυτοπεποίθηση και αυτοπειθαρχία

-Αυτοεκτίμηση

Η ιστορία του Καράτε

Το Καράτε είναι μία από τις αρχαιότερες πολεμικές τέχνες με μακρόχρονη ιστορία. Αναπτύχθηκε σταδιακά στο πέρασμα των χρόνων ενσωματώνοντας στοιχεία από άλλες πολεμικές τέχνες όπως το Kung Fu και το Kobudo. 

Το καράτε αναπτύχθηκε σαν πολεμική τέχνη στο Βασίλειο Ryukyu της Ιαπωνίας. Μεταφέρθηκε στην κεντρική Ιαπωνία στις αρχές του 20ου αιώνα σε μία περίοδο πολιτισμικών ανταλλαγών μεταξύ των κινέζων και των Ιαπώνων.

Το 1922 το Ιαπωνικό υπουργείο μάθησης κάλεσε τον Gichin Fukanoshi στο Τόκυο για να κάνει μία επίδειξη καράτε.

Το 1924 έγινε το πανεπιστήμιο Keio ίδρυσε τον πρώτο πανεπιστημιακό σύλλογος καράτε στην ιστορία.

Το 1932 το καράτε είχε διαδοθεί σε πολλά πανεπιστήμια στην Ιαπωνία και το όνομά του άλλαξε από «Κινέζικο χέρι» ή “χέρι των tang” (από την κινέζικη δυναστεία των Tang) σε «άδειο χέρι». Και των δύο η προφορά ήταν καράτε.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο η Okinawa έγινε ένας σημαντικός στρατιωτικός σταθμός των Ηνωμένων Εθνών και το καράτε έγινε δημοφιλές στους ξένους που βρίσκονταν εκεί, έτσι σιγά σιγά έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο.

SHITO RYU

Το Shito Ryu Karate ιδρύθηκε από τον Kenwa Mabuni (14 Νοέμβρη 1889 – 23 Μαΐου 1952).

Ο Kenwa Mabuni γεννήθηκε στο νησί της Οκινάουα το 1889. Ήταν απόγονος της τάξης των πολεμιστών, των οποίων οι πρόγονοι εξυπηρετούσαν τους άρχοντες της Οκινάουα για εκατοντάδες χρόνια.

Σε ηλικία 13 ετών ξεκίνησε τις πολεμικές τέχνες με τον δάσκαλο Γιασουτσούνε Ιτόσου στο χωριό του Σούρι. Με την προτροπή του Sensei Ιτόσου άρχισε επίσης μελέτη με τον δάσκαλο Kanryo Higaonna από το χωριό της Νάχα.

Οι άνδρες αυτοί ήταν οι ανώτατες αρχές του καράτε εκείνη την εποχή, και ήταν οι ιδρυτές των δύο σχολείων της Οκινάουα Καράτε, Shorin-Ryu και Shorei-ρίου.

Και οι δύο αυτοί εκπαιδευτές απεβίωσαν όταν ο Mabuni ήταν περίπου 30 ετών. Συνέχισε τις σπουδές του, και έγινε ειδήμονας στα παραδοσιακά όπλα της Οκινάουα, ενώ ενσωμάτωσε επίσης στοιχεία από το κινέζικο Kung Fu στο ύφος του.

 

Όταν η ιαπωνική κυβέρνηση ζήτησε από τον Kenwa Mabuni να επισημοποιήσει το στυλ του, επέλεξε το όνομα Shito-Ryu. Διαμόρφωσε αυτό το όνομα από τη τους πρώτους χαρακτήρες από τα ονόματα του καθενός από τους δασκάλους του, Sensei Itosu και Sensei Higaonna. Με αυτόν τον τρόπο ο Mabuni επέλεξε το όνομα του στυλ του για να τιμήσει τους δασκάλους του.

To Shito-Ryu είναι εξαιρετικά γρήγορο αλλά επίσης είναι καλλιτεχνικό και ισχυρό στυλ. Επιπλέον το Shito-Ryu  τονίζει τους πέντε κανόνες της άμυνας, που αναπτύχθηκαν από τον Kenwa Mabuni, και είναι γνωστά ως “Uke no go gensoku”.

  • Η τέχνη του μπλοκαρίσματος με τέτοια δύναμη και ακρίβεια ώστε να καταστρέψει εντελώς την επιθετική κίνηση του αντιπάλου (Rakka).
  • Η τέχνη της αποφυγής της κίνησης του επιτιθέμενου και, μέσω αυτής μπλοκάρισμα (ryūsui).
  • Η τέχνη της αποφυγής, αποθήκευοντας ενέργεια οπισθοχωρώντας από την επίθεση του αντιπάλου, αλλαγή στάσης και αμέσως αντεπίθεση (kusshin).
  • Η αξιοποίηση των οκτώ κατευθύνσεων κίνησης, κυρίως η απομάκρυνση από την γραμμή της επίθεσης του αντιπάλου (ten’i).
  • Η άμυνα hangeki είναι μια επίθεση η οποία την ίδια στιγμή εκτρέπει την επίθεση του αντιπάλου πριν μπορέσει να φτάσει τον αμυνόμενο (hangeki).

 (Πηγή: elok.gr) 

 

ΤΟ ΚΑΡΑΤΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΑΘΛΗΜΑ

Το καράτε εντάχθηκε στο Πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων, με επίσημη απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Πρώτη επίσημη εμφάνιση θα γίνει στην γενέτειρα του αθλήματος την Ιαπωνία, στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο το 2020.

Close Menu